Home Magazin

Zašto se muškarci često na kraju ne ožene partnericama s kojima su u dugim vezama

Takvo ponašanje zaista može biti iznenađujuće pa nije ni čudo što se postavlja pitanje: Zašto žena s kojom je muškarac bio godinama u vezi ne dobije vjerenički prsten, dok sljedeća postane mladenka nakon nekoliko mjeseci veze?

Iz Bright Sidea su pokušali naći razloge zbog kojih se to dešava.

Ne postoji “prava žena”. Najvažnije je biti s muškarcem u pravo vrijeme

Muškarci se ne žene kada upoznaju ljubav svog života, već kada su spremni osnovati porodicu. Naučnici kažu da je najbolja dob za osnivanje porodice od 28. do 32. godine. Nakon tog vremena šanse da se muškarac poželi vjenčati će se smanjiti, a nakon 42. godine šansa da će se oženiti je gotovo nula.

Izgled je bitan

Studije pokazuju da su sretniji brakovi u kojima je žena privlačnija od muškarca. No, prema mišljenju autora knjige “Why Men Marry Some Woman and Not Others” Johna T. Molloyja, izgled žene ne bi trebao biti vulgaran.

Mišljenje prijatelja i roditelja može utjecati na odluku

Čak i ako muškarac izgleda vrlo neovisno, na to koga će izabrati za ženu mogu utjecati osobe koje su mu bliske. Zato prijatelji igraju veliku ulogu u početnoj fazi veze i njihovo mišljenje može ubrzati proces zaljubljivanja. Uz to, muškarci cijene i mišljenje roditelja.

Žele biti sigurni da žene žele vjenčanje

Ako žena nikada ne izrazi svoje mišljenje o tome da se želi udati, njen partner će vjerovatno misliti da ona i ne želi brak. Znate, muškarci su vrlo loši u čitanju između redova, ali su zato dobri u zaključivanju. Dakle, kad djevojka izgubi strpljenje, spakuje svoje stvari i ode, muškarac će analizirati situaciju i kad upozna sljedeću ženu bit će brži u svojim odlukama i predložit će joj brak prije nego što ga napusti.

Žene koje više vole šutjeti o svojim željama zapravo ne dobijaju vjenčani prsten, tvrde psiholozi. Čak 73 posto udatih žena priznaje da su pritiskale svoje partnere i insistirale na tome da se vjenčaju, umjesto da samo čekaju da ih njihov momak zaprosi.

Zajednički život smanjuje šanse za vjenčanje za 50 posto

Psiholozi upozoravaju žene da trebaju biti vrlo oprezne kada je riječ o ideji zajedničkog života prije braka. Naime, šansa da vas muškarac zaprosi nakon tri godine zajedničkog života smanjuje se za 50 posto, a nakon sedam godina zajedničkog života šanse su jednake nuli.

Nemojte zaboraviti na razliku u percepciji: žene misle da je zajednički život prvi korak ka braku, a muškarci zaboravljaju na potrebu vjenčanja, jer misle da zajedničkim životom već imaju porodicu.

Imaju planove

Muškarci se žele vjenčati samo kada u životu postignu određene stvari poput dobrog posla, stana, kuće i dovoljno novca. Žene kojima ne treba puno, nažalost često nisu interesantne muškarcima, jer ih one kao takve ne izazivaju i ne potiču da budu bolji. Njima treba žena koja zna šta želi i koja će ih uvijek poticati da rade na sebi kako bi bili što uspješniji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here