Home Vijesti

Trump diže tarife na turski čelik, najavljuje sankcije

Predsjednik SAD-a Donald Trump najavio je u ponedjeljak da će “uskoro” izdati naredbu kojom će se sankcionirati turski dužnosnici i povećati tarife na turski čelik do 50% te “odmah” zaustaviti trgovinske pregovore vrijedne 100 milijardi dolara sa ovom zemljom.
“Ova naredba će omogućiti Sjedinjenim Državama da nametnu snažne dodatne sankcije onima koji mogu biti umiješani u ozbiljna kršenja ljudskih prava, opstruirajući primirje, sprječavajući raseljene osobe da se vrate kući, prisilno vraćaju izbjeglice ili prijete miru, sigurnosti ili stabilnosti u Siriji”, rekao je Trump u opširnoj izjavi objavljenoj na Twitteru.

Ranije objavljeno Tramp zaprijetio Turskoj: Uništiću vam ekonomiju

Mjere odmazde uslijedile su nakon Trumpove odluke da naloži povlačenje svih američkih trupa sa sjeverne granice Sirije s Turskom, što je omogućilo turskim snagama da pokrenu ofanzivu na kurdske snage.
Ovo je ujedno i prvi Trumpov potez protiv Turske nakon što je prije nekoliko dana zaprijetio kako će “u potpunosti unuštiti tursku ekonomiju ako lideri ove zemlje nastave ići opasnim i destruktivnim putem”.
Dugotrajan sukob
Turska i kurdske grupe sukobljavale su se godinama, a Ankara je nedavno najavila da planira izvesti operacije protiv Kurda u blizini sjeverne granice Sirije sa Turskom. Bijela kuća najavila je 6. oktobra, nakon poziva Trumpa i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, da će povući američke trupe s tog područja.
Glasnogovornici Kurda optužili su SAD da su ih „prepustile turskom masakru“.
Neposredno prije najave sankcija i povećanja tarifa, Trump je u tvitu napisao: “Svako ko želi pomoći Siriji u zaštiti Kurda, meni je dobar, bilo da je to Rusija, Kina ili Napoleon Bonaparte.”
U maju je SAD prepolovila carine na uvoz turskog čelika na 25%, čak i kad su narušile postojeći preferencijalni trgovinski status sa zemljom. Uvozne carine na turski čelik i aluminij prvobitno su povišene kao dio Trumpove kampanje za pritisak na Tursku da pusti pastora Andrewa Brunsona, Amerikanca, koji je tamo zadržan zbog optužbi za terorizam, koju je on negirao. Brunson je pušten prošle godine.
Podijeli ovo: