Home Vijesti

Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

Ko je preuzeo četvrtinu vlasništva u Igmanu Konjic, ko se sprema za gradnju najviše zgrade u BiH, ko je novi vlasnik Vitaminke, koja bh. firma izvozi jahte na Karibe, ko želi kupiti bivši Dom penzionera u Sarajevu…
Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

Počela gradnja mosta na Savi kod Gradiške

Gradnja mosta na Savi kod Gradiške zvanično je počela ove sedmice. Svečanosti povodom početka radova prisustvovali su zvaničnici Republike Srpske, BiH i Hrvatske, predstavnici Evropske unije i Delegacije Evropske unije u BiH. Riječ je o mostu koji će uskoro povezati već izgrađeni autoput Gradiška-Banjaluka sa mrežom evropskih autoputeva. Ukupna ugovorena cijena za izgradnju mosta je 19.540.997 eura.

Nelt otvorio novu zgradu od 4 miliona eura

Kompanija Nelt d.o.o. otvorila je ove sedmice u Istočnom Sarajevu svoj novi distributivno-logistički centar. Zgrada vrijedna 4 miliona eura proširila je kapacitete kompanije za preko 5.000 paletnih mjesta a ukupna površina prostora kojim Nelt sada raspolaže iznosi 3.500 metara kvadratnih kancelarijskog i preko 12.000 skladišnog prostora. Novi centar kompanije koja pruža usluge distribucije i logistike opremljen je najmodernijom tehnologijom.

Vitinka i zvanično preuzela Vitaminku

Todor Panić, vlasnik kompanije „Vitinka“ iz Kozluka, kupio je u četvrtak na Banjalučkoj berzi većinski paket akcija banjalučke “Vitaminke” za 5,5 miliona KM od KREIS-INDUSTRIEHANDEL AG, odnosno Ilije Sirovine. BiznisInfo je još proljetos objavio da “Vitinka” kupuje “Vitaminku”, nakon što je postignut dogovor predstavnika te dvije kompanije. Panić je sada i zvanično preuzeo udio od 76,6 posto u “Vitaminci”.

Radovi u toku: Do Goražda uskoro za 45 minuta

Na dionici Prača – Goražde izvode se radovi na tunelu Hranjen. Tunel se sastoji od dvije tunelske cijevi, glavnom i servisnom, na međusobnom razmaku od 25 metara. Izgradnja tunela Hranjen predstavlja historijski projekat za Goražde jer će se cestovna udaljenost ovog grada na Drini i Sarajeva sa sadašnjih 95,6 smanjiti na 56 kilometara. S obzirom na kvalitet nove trase, vožnja između Sarajeva i Goražda će trajati svega 45 minuta, umjesto dosadašnji sat i po.

Sirijac želi kupiti zgradu bivšeg Doma penzionera

Ponudu za kupovinu zgrade bivšeg Doma penzionera u sarajevskom naselju Nedžarići poslala je kompanija “Capital Holding” iz Sarajeva, s kapitalom sirijskog državljanina. Iza ove firme, čije je sjedište u Novom Sarajevu, krije se ime Sirijca Abdulaha Mehdija. Ova firma već je uplatila zakonski depozit od deset posto, odnosno million i 36.000 KM na cijenu objekta koji se prodaje za oko deset miliona KM.

Gradiće se gondola od Istočnog Sarajeva do Jahorine

Na sastanku predstavnika Olimpijskog centra “Jahorina” sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i premijerom Republike Srpske Radovanom Viškovićem dogovorena su četiri nova projekta vrijednosti 150 miliona KM. Predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra “Jahorina” Nedeljko Elek je rekao da je dogovoren kapitalni projekat – izgradnja gondole od Istočnog Sarajeva do Jahorine, kao i spajanje gondole Ravna planina-Jahorina, od Pala do Jahorine.

Deset jahti iz Viteza odlazi na Karibe

Derubis yachts iz Viteza sklopila je ugovor o proizvodnji i prodaji 10 jahti koje će biti isporučene na Karibe, najveće svjetsko tržište brodova i kruzera. U narednom periodu, svakog mjeseca iz brodogradilišta u Vitezu izlaziće po jedna jahta koja u svojoj kategoriji nema konkurenciju na cijelom svijetu. Riječ je o katamaranima dužine 12,5 do 13 metara sa dvostrukim dnom i dvostrukim trupom, napravljenim upravo za velika mora, pojasnio je za BiznisInfo vlasnik Derubis Yachtsa Denis Kraljević.

Položen kamen temeljac za autoput Beograd – Sarajevo

U prisustvu predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajućeg i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, Šefika Džaferovića i Milorada Dodika, ove sedmice je u Sremskoj Rači položen kamen temeljac za izgradnju autoputa Beograd – Sarajevo. Svečanoj ceremoniji polaganja kamena temeljca u blizini granice Srbije i Bosne i Hercegovine prisustvovali su i drugi zvaničnici ovih država, ali i više hiljada građana.

Usvojene izmjene Urbanističkog projekta zbog gradnje Avaz Ski Towera

Članovi Općinskog vijeća sarajevske općine Centar ove sedmice su usvojili odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna Urbanističkog projekta “Centrotrans-Alhos” I faza kojim je omogućena gradnja savremenog poslovnog kompleksa, uključujući i dva poslovna nebodera, odnosno tornja „Avaz Twist Tower“. Izmjene se rade na zahtjev „Avaz roto pressa“ d.o.o. da bi se stekli uvjeti za izgradnju drugog tornja ove kompanije, koji će biti nova najviša zgrada u BiH.

Muharem Ahmetlić kupac četvrtine vlasništva u Igmanu

Muharem Ahmetlić kupac je 24,7 posto dionica konjičkog Igmana koje su krajem juna za 11,5 miliona KM prodate na Sarajevskoj berzi. Ovim je Ahmetlić postao drugi najveći dioničar nakon Federacije BiH koja drži 51 posto dionica u ovoj kompaniji namjenske industrije iz Konjica. Kupac je do sada bio nepoznat jer je kupovina obavljena sa skrbničkog računa u Raiffeisen banci. Ahmetlić se tek od ove sedmice pojavljuje na listi dioničara. 
Podijeli ovo: