Home Biznis

Španci će pomoći razvoj željeznica u BiH

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić rekao je da je željeznički saobraćaj u BiH u izuzetno lošem stanju i izrazio nadu da će današnji Poslovni forum BiH-Španija o temi “Iskustva i budući izazovi u razvoju željezničkog transporta” doprinijeti početku rješavanja problema.

On je rekao da je skup organizovala Spoljnotrgovinska komora BiH u saradnji sa Španskim institutom za spoljnu trgovinu i investicije, te da je Španija odabrana kao zemlja sa razvijenim željezničkim saobraćajem i čiji stručnjaci, svojim znanjem i iskustvom, mogu pomoći BiH da poboljša stanje u toj oblasti.

Zamjenik ministra komunikacija i transporta u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Saša Dalipagić naglasio je da su željeznice u BiH u problemima i bez dovoljne podrške institucija i investitora, ali da imaju perspektivu, posebno u transportu tereta.

Dalipagić je istakao da je najveći problem željeznica uništena, devastirana i loša infrastruktura.

Prema njegovim riječima, trend u Evropi je da se željeznice finansiraju kao najpovoljniji ekološki tip prevoza.

“Entitetska ministarstva u BiH, u čijoj nadležnosti su željeznice, trebalo bi da iskoriste grantove od 60 odsto koje daje Evropa”, rekao je Dalipagić i dodao da je za to potrebno uraditi odgovarajuće projekte.

On je naglasio da će na današnjem forumu prezentovati projekat željezničke pruge Nikšić-Čapljina za koji su predstavnici Crne Gore dali podršku, a BiH ima pozitivan stav EU u pogledu finansiranja te trase.

Najrazvijenija željeznička mreža u Evropi

Ambasador Španije u BiH Hose Marija Valdemor Himenez istakao je da sektor željezničkog transporta na globalnom nivou doživljava značajan razvoj, kao alternativa već prezasićenim sektorima drumskog i avionskog saobraćaja.

On je podsjetio da je Španija uložila velike napore u razvoj svoje infrastrukture i danas će ta svoja iskustva podijeliti predstavnici devet značajnih španskih kompanija uspješnih u različitim aspektima željezničkog transporta.

Himenez je naglasio da Španija ima najrazvijeniju željezničku mrežu u Evropi, a da je u svijetu druga, odmah iza Kine.

On je podsjetio da španski vozovi saobraćaju po cijeloj BiH, dodavši da se nada da će današnji forum omogućiti definisanje zajedničkih projekata i nastavak razvoja željezničkog sektora u BiH.