Home Vijesti

Porasla industrijska proizvodnja u EU i Evrozoni u septembru

LUKSEMBURG, Industrijska proizvodnja u Evropskoj uniji porasla je u septembru za 0,2 odsto u odnosu na prethodni mjesec, a u Evrozoni za 0,1 odsto, objavio je Evrostat.

U avgustu 2019. godine, industrijska proizvodnja u 28-članoj EU je ostala stabilna, a u 19-članoj evrozoni je porasla za 0,4 odsto, podsjeća se u saopštenju na zvaničnom sajtu Evrostata.

Na godišnjem nivou, industrijska proizvodnja u EU je u septembru 2019. godine, međutim, opala za 1,2 odsto, a u evrozoni za 1,7 odsto.

Proizvodnja netrajne robe za široku potrošnju zabilježila je u 28-članom bloku rast od 0,9 odsto u septembru, na mjesečnom nivou, a kapitalne robe za 0,6 procenata.

S druge strane, proizvodnja trajne robe za široku potrošnju je pala za 0,1 odsto, a energije za 0,4 odsto.

U istom periodu, u evrozoni je proizvodnja netrajne robe porasla za 1,0 odsto, a kapitalne robe za 0,6 procenata, dok je proizvodnja trajnih dobara opala za 0,7 odsto, a energije za 0,8 procenata.

Među članicama evrozone za koje su dostupni podaci, najveći rast industrijske proizvodnje registrovan je u Irskoj (8,8 procenata), Mađarskoj (3,1 odsto), Danskoj, Hrvatskoj i Litvaniji (po 2,5 procenata).

Najveći pad industrije je zabilježen na Malti (za 3,7 odsto), Portugaliji (2,3 odsto) i Estoniji (1,5 procenata). Tanjug

Ključne riječi:& & , ,