Home Vijesti

Počinje anketa o putovanjima stanovnika BiH

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, u saradnji sa entitetskim zavodima za statistiku, u periodu od 12. do 31. oktobra provodi istraživanje o putovanjima građana Bosne i Hercegovine.
Svrha istraživanja „Turističke aktivnosti stanovnika BiH“ je prikupiti podatke o nacionalnom turizmu, odnosno o putovanjima stanovnika BiH starosti od 15 i više godina.
Podaci iz Ankete služe za izračunavanje većeg broja statističkih indikatora koji predstavljaju značajan pokazatelj ekonomskog stanja u zemlji i doprinose izgradnji i razvoju modernog statističkog sistema i stvaranju pouzdane statistike, navode iz Agencije za statistiku BiH.
Podaci za anketu prikupljaće se u dva vala. Prvi val obuhvaća putovanja građana obavljena u periodu od januara do septembra 2019. godine. Za potrebe ovog istraživanja bit će anketirano 5.650 slučajno odabranih domaćinstava, od kojih je 3.300 iz Federacije BiH, 1.700 iz Republike Srpske i 650 iz Brčko distrikta BiH.
Anketiranje će raditi anketno osoblje akreditirano od Agencije za statistiku BiH, Federalnog zavoda za statistiku FBiH i Republičkog zavoda za statistiku RS.
Značajan projekat
Zbog značaja tog projekta statističke institucije mole nositelje domaćinstava za aktivnu saradnju u realizaciji ovog važnog istraživanja i garantiraju da će, u skladu sa zakonima o statistici i zaštiti ličnih podataka, odgovori na postavljena pitanja biti strogo povjerljivi i da će ispitanici ostati potpuno anonimni, te da će se prikupljeni podaci koristiti isključivo za statističke svrhe.

Podijeli ovo: