Home Vijesti

Počela gradnja mosta na Savi kod Gradiške

Gradnja mosta na Savi kod Gradiške danas je zvanično počela.
Svečanosti povodom početka radova prisustvovali su zvaničnici Republike Srpske, BiH i Hrvatske, predstavnici Evropske unije i Delegacije Evropske unije u BiH.
Riječ je o mostu koji će uskoro povezati već izgrađeni auto-put Gradiška-Banjaluka sa mrežom evropskih auto-puteva.
Ukupna ugovorena cijena za izgradnju mosta je 19.540.997 eura i obuhvata troškove izgradnje mosta, troškove veze mosta sa postojećim auto-putem Gradiška-Banjaluka, a sredstva će po pola izdvojiti Hrvatska i BiH.
Projekat finansira i EU sa 6,8 miliona eura bespovratnih sredstava u okviru Agende za povezivanje putem Investicionog okvira za zapadni Balkan.
Rok za završetak radova na mostu je 30 mjeseci.
Most će biti dug 430 metara i imaće četiri saobraćajne trake – po dvije iz svakog smjera, široke 3,75 metara.

Prilikom projektovanja mosta vođeno je računa da zadovoljava zahtjeve plovnog saobraćaja Savom, te će srednji raspon preko korita rijeke biti dug 170 metara.
Važan projekat
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će most na Savi, na čiju se gradnju čekalo deset godina, povezati građane i omogućiti dalji razvoj.
Evropska komesarka za saobraćaj Violeta Bulc istakla je da je most na Savi važan projekat u okviru bolje infrastrukturne povezanosti.
Šef Delegacije EU u BiH Јohan Zatler rekao je da je Evropska unija tu da pomogne u pronalasku kompromisa i povezivanju svih na dobrobit građana.
– Sa mostom u Gradiški otvoriće se nova radna mjesta i skratiti čekanje u automobilskim dugim kolonama sa dva časa na pet minuta. To je ujedno i glavna poruka da je EU ovdje da pomogne da budu pronađena kompromisna rješenja za povozivanje ljudi kroz praktična rješenja – dodao je on.
On je dodao da će igradnja mosta na Savi olakšati putnu komunikaciju građana Hrvatske i BiH i doprinijeti jačanju trgovinskih veza.
Radove izvodi Integral Inženjering
Premijer Srpske Radovan Višković poručio je da je danas veliki dan za Republiku Srpsku koja je deceniju čekala početak izgradnje ovog mosta.
– Sa ovim mostom Republika Srpska i BiH otvaraju svoja vrata ka EU i sa njim izgrađenih 120 kilometara auto-puta dobijaju pravi smisao i značenje. Zahvalio bih svima koji su dali doprinos da konačno otpočnemo radove na mostu koji će povezivati dvije zemlje, ali i više od toga – puno brži razvoj Srpske i BiH, a samo sa jačanjem infrastrukture jedna regija i republika može da računa na ekonomski razvoj – istakao je Višković.
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković istakao je da gradnja mosta na Savi potvrđuje da se zajedničkom saradnjom unapređuju veze Hrvatske i BiH.
Zamjenik ministra komunikacija i transporta BiH u tehničkom mandatu Saša Dalipagić rekao je da je most na Savi važan za cijelu BiH, zahvalivši EU koja je osigurala bespovratna sredstva za finansiranje dijela projekta.
RTRS / BiznisInfo

Podijeli ovo: