Home Vijesti

Na autoputu BG-SA biće 63 mosta, 13 nadvožnjaka, 22 tunela

Dvije dionice budućeg autoputa koji će povezivati Beograd, Banjaluku i Sarajevo prema projektu Saobraćajnog instituta CIP imaće 63 mosta, 13 nadvožnjaka i 22 tunela.
Saobraćajni institut CIP izradio je cjelokupnu projektnu dokumentaciju za dvije dionice autoputa Beograd-Sarajevo i to Kuzmin-Sremska Rača sa mostom preko Save dužine 18 kilometara i Požega-Kotroman dužine 61 kilometar.
Ukupno na obje dionice planira se ukupno 63 mosta zbirne dužine 14,5 kilometara.
Sa glavnim izvođačem radova, turskom kompanijom Tašjapi, 8. oktobra je dogovoreno da će ova kompanija direktno ugovoriti sa CIP-om kompletnu projektnu dokumentaciju i za dijelove autoputa kroz Bosnu i Hercegovinu.
„Povezivanjem dvije relacije Kuzmin-Sremska Rača, nadalje Bjeljina-Brčko-Tuzla-Žepče-Sarajevo i Požega-Užice-Kotroman-Rogatica-Pale do Sarajeva, čine jedan prsten koji povezuje region Srbiju – Republiku Srpsku sa Bosnom i Hercegovinom“, rekao je za eKapiju direktor CIP-a Milutin Ignjatović.
Na dionici Požega-Kotroman biće izgrađeno i 22 tunela čija je ukupna dužina 12,7 kilometara a svaki će ima po dvije cijevi – jednu za svaki smjer vožnje, kao i 13 nadvožnjaka u zbiru dugačkih više od 1,5 kilometara, a projektovana brzina za ovu dionicu je 100 kilometara na sat.
Od Kuzmina do Sremske Rače biće i tridesetak malih mostova preko meliracionih kanala čija će ukupna dužina biti 500 metara, a dozvoljena brzina vozila je, prema projektu, do 130 kilometara na čas.
Za tu dionicu projektovana je i izgradnja zajedničkog savremenog graničkog prelaza na srpskoj strani sa kompletnom infrastrukturom.
Gradnja autoputa zvanično je počela krajem avgusta na dionici Sremska Rača-Kuzmin, a rok za izgradnju je dvije i po godine.
Ukupna vrijednost izgradnje obje dionice na teritoriji Srbije je oko 1,05 milijardi eura.
Od te cifre je oko 220 miliona eira predviđena vrijednost izgradnje dionice Sremska Rača – Kuzmin, a oko 830 miliona eura ide za dionicu Požega-Kotroman. (Tanjug)
Podijeli ovo: