Home Vijesti

Ljubav bez pokrića: Evo koliko Turska ulaže u BiH

Bosna i Hercegovina ima dobre političke odnose s Turskom, ali je ekonomska saradnja na sve nižem nivou. Naime, dok Turska sve snažnije investira u zemlje regiona, investicije iz Turske u BiH u posljednje 2,5 godine iznosile su ukupno svega 11 miliona KM, piše BiznisInfo.
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prošle sedmice je boravio u Srbiji gdje je vodio svitu od čak 200 biznismena kako bi još više pojačao ekonomsku saradnju s tom državom. Osim toga, Turska sve više investira u Crnu Goru.  
 S druge strane, direktne strane investicije (DSI) iz Turske u BiH u prvom polugodištu 2019, prema preliminarnim podacima Centralne banke BiH iznose svega 3,4 miliona KM, rečeno je za BiznisInfo iz Agencije za promociju stranih investicija (FIPA).
Prema podacima Centralne banke BiH u okviru Tokova DSI za 2018. godinu, investicije iz Turske su iznosile 5 miliona. Prema revidiranim podacima, u 2017. godini, ukupne investicije u BiH iz Turske su iznosile 2,6 miliona KM.
Poređenja radi, priliv DSI iz Turske u Crnu Goru samo u prošloj godini iznosio je preko 100 miliona KM, odnosno 53 miliona eura.
Drastično smanjenje
Dakle, investicije iz Turske u BiH su drastično smanjene u posljednje 3 godine i očito je da su turski privrednici izgubili interes za investiranje u BiH. U 2016. godini investicije iz Republike Turske su iznosile 34,6 miliona KM. U 2015. su bile 56,1 milion KM a u 2014. godini 17,6 miliona KM.
Prema zvaničnim podacima Centralne banke BiH (CBBH), zaključno sa decembrom 2018. godine, ukupne investicije iz Republike Turske su iznosile 412,3 miliona KM. Turska se nalazi na jedanaestom mjestu na listi zemalja najznačajnijih stranih investitora u BiH, sa učešćem od 2,9% u ukupnim investicijama u BiH.
Kompanije – najznačajniji investitori iz Republike Turske u BiH
Najznačajnije investicije iz Republike Turske u BiH su:
Natron – Hayat d.o.o. Maglaj (investitori Kastamonu Entegre Altunizade Istambul i Hayat Kimya Sanayi Anonim Sirketi Istambul) proizvodnja papira i raznih vrsta papirnih pakovanja;
Sisecam Soda Lukavac d.o.o. Lukavac
Turkish Ziraat Bank Bosnia d.d. Sarajevo (T.C. Ziraat Bankasi).
Najveći iznos investicija iz Republike Turske je ostvaren u sektoru proizvodnje.
Poznato je da su ovi veliki investitori odranije prisutni u BiH, odnosno da prethodnih par godina nije bilo velike investicije iz Turske u BiH.
Trgovinska razmjena sve nepovoljnija
Izvoz iz BiH u Tursku je sve manji, dok uvoz raste.
U prvih osam mjeseci ove godine BiH je u Tursku izvezla robe u vrijednosti od 175 miliona KM što je 25,3 posto manje nego u istom period lani.
U isto vrijeme smo uvezli robe u vrijednosti od 628 miliona KM, što je za 11 posto više nego u istom period prošle godine, a prema podacima Agencije za statistiku BiH.
Autor: Biznisinfo.ba
Podijeli ovo: