Home Biznis

Košarac – Minasi: Italija drugi vanjskotrgovinski partner BiH

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac primio je danas u Sarajevu ambasadora Italije u BiH Nicola Minasa.Onosi između BiH i Italije su prijateljski i nema otvorenih pitanja, istaknuto je na sastanku.
Sagovornici su konstatovali da je Italija drugi vanjskotrgovinski partner BiH, kao i da postoji otvoren prostor za unapređenje saradnje. Košarac je informisao Minasija da je EU glavni vanjskopolitički prioritet BiH.
Tema današnjeg susreta bile su i italijanske investicije u BiH.
Košarac i Minasi usaglasili su se da su top sektori za ulaganje u BiH energetika, obnovljivi izvori energije, turizam i poljoprivreda.
Bilo je riječi i o programima za turizam i poljoprivredu, koje Italija već provodi u BiH, a ministar Košarac ukazao je na potrebu uključivanja dijela lokalnih struktura koje razvoj turizma vide kao značajan privredni potencijal. U tom kontekstu, Košarac je predložio da u pomenute projekte aktivno bude uključena lokalna zajednica u Trebinju.
Sagovornici su razmijenili mišljenje o dva sporazuma iz oblasti ekonomske i poljoprivredne saradnje BiH i Italije, te izrazili očekivanje da će pomenuti dokumenti biti potpisani tokom ove godine.
Na sastanku je bilo riječi i o odluci Ustavnog suda BiH o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, te stavu političkih predstavnika RS s tim u vezi, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
.