Home Biznis

Festival kobasice kod Bosanskog Petrovca privukao brojne posjetioce

27.01.2020. / 8:00

BOSANSKI PETROVAC – Peti Festival kobasice u organizaciji Udruženja građana “Ruralni razvoj” i Poljoprivredne zadruge “Ecorural” održan je u subotu u selu Bravsko, udaljenom nekoliko kilometara od Bosanskog Petrovca, a zabilježeno je dosad najveće prisustvo posjetilaca i to ne samo iz Bosne i Hercegovine, već i iz Francuske, Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Prema riječima organizatora, cilj ove neobične manifestacije je afirmisanje prednosti ruralnih područja, a posebno gastronomskih specijaliteta, po kojima je posebno poznat ovaj kraj, kao što su različite vrste kobasica.

“Na ovaj način želimo brendirati i učiniti prepoznatljivim proizvode po kojima je vijekovima poznat petrovački kraj, a osim kobasica, kojima je posvećena cijela manifestacija, tu su i petrovački sir, kajmak, basa, kupus, krompir i ostalo. Drago nam je što je manifestacija postala prepoznatljiva i iz godine u godinu bilježi se sve veći broj posjetilaca”, kazao je Dejan Prošić, načelnik općine Bosanski Petrovac.

Slogan pod kojim se odvijala ovogodišnja manifestacija glasio je “S kobasicom u Evropu”, a posjetioci su imali priliku da probaju raznovrsne kobasice pripremljene po starim recepturama bez upotrebe bilo kakvih vještačkih aditiva i drugih hemijskih sastojaka, već isključivo od domaćeg mesa.

Svoje proizvode izložila su 74 izlagača, a ocjenjivalo se u nekoliko kategorija. Tako je u kategoriji međunarodne kobasice prvo mjesto pripalo Milanu Banjcu, lovačku kobasicu najbolje je pripremio Dragan Latinović, dok je priznanje za najuspješnijeg proizvođača grmečke kobasice otišlo u ruke Daliborke Vržine.

Predsjednik mjesne zajednice Bravsko Anđelko Gvozdenović kazao je kako je ovaj događaj prilika da se afirmišu ruralni krajevi.

“U današnjem vremenu, kada je na djelu trend odlaska ljudi iz ovih sredina, moramo da preduzmemo neke mjere. Manifestacija ima veliki značaj, trebalo bi da svaka mjesna zejednica jednom godišnje ima neki događaj da se izvrši smorta resursa, da se sagledaju mogućnosti za dalji razvoj te utvrde smjernice kuda dalje”, istakao je Anđelković te dodao kako je veoma važno što je manifestacija vremenom poprimila međunarodni karakter i bilježi sve veću posjetu. Nezavisne novine

Tagovi: