Home Vijesti

Evropsko tržište automobila oporavilo se u septembru

Potražnja za osobnim automobilima u Evropi oporavila se u septembru, nakon pada u prethodnom mjesecu, pokazuju u srijedu objavljeni podaci Europskog udruženja proizvođača automobila (ACEA).
Ukupno je u septembru u 27 zemalja Evropske unije (bez Malte za koju podaci nisu bili dostupni) registrirano 1,2 miliona novih automobila, 14,5 posto više nego u istom mjesecu prošle godine.
U avgustu njihov je broj smanjen za 8,4 posto.
Snažan oporavak potražnje najvećim je dijelom rezultat niske poredbene osnovice u istom prošlogodišnjem mjesecu kada su na snagu stupili stroži propisi o emisijama štetnih ispušnih plinova (WLTP). Rezultat je bio pad potražnje za novim automobilima za 23,5 posto, podsjećaju u ACEA-i.
Dvocifrene stope rasta potražnje u prošlom mjesecu zabilježene su na četiri od pet glavnih tržišta EU-a. U Njemačkoj je tako broj registriranih novih automobila porastao 22,2 posto, u Španjolskoj 18,3 posto, a u Francuskoj i Italiji 16,6 odnosno 13,4 posto.
U Ujedinjenom Kraljevstvu oporavak je pak bio vrlo skroman, uz stopu rasta potražnje za 1,3 posto, zbog slabog povjerenja potrošača prije brexita, pokazuju podaci ACEA-e.
Podijeli ovo: