Home Vijesti

Erdogan: Umjesto Audija vozite Passat

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prošle sedmice je naložio visokim zvaničnicima svoje partije da za svoja buduća vozila biraju Volkswagenov Passat nakon što je taj proizvođač automobila odabrao Tursku kao lokaciju za svoj sljedeći veliki pogon u kojem će proizvoditi upravo ovaj model.
Erdogan je 1. oktobra ove godine naložio visokim zvaničnicima vladajuće AKP da pređu na korištenje Passat vozila nakon što isteknu ugovori o iznajmljivaju vozila koji su trenutno na snazi, javio je Bloomberg pozivajući se na zvaničnike koji su željeli ostati anonimni, dodajući da će prelazak na model Passata biti primjer i za vladine agencije.
Najuže rukovodstvo AKP-a trenutno koristi 19 automobila Audi koje takođe proizvodi Volkswagen, kazao je Bloombergov izbor. Većina ugovora za korištenje ovih automobila ističe za oko dva mjeseca.
Passat će se proizvoditi u Turskoj
Erdoganov potez ojačava poziciju njemačkog proizvođača nakon što je osnovao kompaniju u Turskoj, utirući put za investiciju od 1,3 milijade eura.
Planirani pogon imat će godišnji kapacitet proizvodnje od oko 300.000 jedinica, od kojih će dio biti upravo modeli Passata.
Turske državne institucije 2018. godine koristile su više od 110 000 vozila a na iznajmljivanje vozila potrošeno je prošle godine više od 537 miliona lira (94 miliona dolara).
Podijeli ovo: