Home Vijesti

Britanska banka testira biometrijsku kreditnu karticu

Jedna od vodećih banaka u Velikoj Britaniji NatWest započela je tromjesečno testiranje biometrijske kreditne kartice.
Pilot projekat je pokrenut u ponedjeljak u partnerstvu s MasterCardom i agencijom za digitalnu sigurnost Gemalto i uključuje 150 kupaca.

Ako je beskontaktna transakcija veća od 30 funti (36,66 dolara), otisak prsta klijenta može se upotrijebiti za provjeru transakcije. Ako kupovina prelazi 100 funti, kartica se ubacuje u terminal a autorizacija se takođe vrši otiskom prsta, piše CNBC.
Na bankomatima vlasnici kartica će još uvijek imati potrebu za unosom PIN-a. Kartica se može koristiti i za kupovinu robe putem interneta i radi s trenutnim beskontaktnim i Chip i PIN uređajima, dodaje banka.
Korisnici mogu registrirati svoj otisak prsta na karticu kod kuće. Kad je otisak prsta jednom “zaključan” na kartici, nije ga moguće izmijeniti.
Biometrijski podaci se ne dijele ni s trgovcem ni s bankom, navodi NatWest. Osim toga, otisci prstiju se ne pohranjuju u oblaku.
Ranije ove godine NatWest, koji je član RBS grupe, pokrenula je i testiranje biometrijskih debitnih kartica. Debitne kartice povezane su s računom klijenta i koriste se za uzimanje novca s bankomata i plaćanje robe u trgovinama ili putem interneta. Svaka debitna kartica ima PIN broj koji se koristi za provjeru povlačenja, a po potrebi i za kupovinu u trgovini.
Uspješno testiranje
U izjavi u ponedjeljak, Georgina Bulkeley, direktorica za inovacije NatWesta, rekla je da je testiranje biometrijske debitne kartice bilo uspješno i da banka sada “pokušava dalje testirati tehnologiju i sa kreditnim karticama”.
“Ovo je najveći napredak u kartičnoj tehnologiji posljednjih godina a činjenica da se ne koristi PIN ne samo da povećava sigurnost nego i korisnicima olakšava plaćanje“, kazala je ona.
Podijeli ovo: