Home Vijesti

Bili smo s radnicima u tunelu Vranduk kod Zenice: Buka, prašina i nestrpljivi vozači

Više od stotinu radnika u tri smjene angažovano je na radovima rekonstrukcije tunela Vranduk II, a ekipa portala Klix.ba provela je dan s njima i obišla cjelokupno gradilište uključujući i servisni tunel koji se probija pored tunela u rekonstrukciji.Više od stotinu radnika u tri smjene angažovano je na radovima rekonstrukcije tunela Vranduk II, a ekipa portala Klix.ba provela je dan s njima i obišla cjelokupno gradilište uključujući i servisni tunel koji se probija pored tunela u rekonstrukciji.Buka 24 sata dnevno, velika koncentracija prašine, kamioni, putnička vozila i šta sve ne su samo neki od faktora koji svakog dana ugrožavaju živote radnika u tunelu Vranduk II. Trinaest mjeseci poslije potpisivanja ugovora, radovi još uvijek traju, a uskoro bi, kako svi priželjkuju, saobraćaj trebao tokom dana biti pušten i u obje trake kroz tunel.S obzirom da je pored izgradnje Koridora 5C trenutno najaktuelnija tema izvođenja radova na saobraćajnici, odnosno, na magistralnom putu M-17 koji je žila kucavica transporta robe i putnika kroz Bosnu i Hercegovinu, odlučili smo posjetiti radnike u tunelu kako bismo se uvjerili u uvjete u kojima rade.Na samom ulazu u tunel ili izlazu iz tunela ne čini se da je toliko teško, međutim, samo nekoliko stotina metara poslije sve je manje kisika, a sve više izduvnih gasova i prašine. Radnici rade, kako kažu, navikli su na prašinu tako da više ne predstavlja problem ni njihovom organizmu. Iako smo zbog nedostatka kisika ubrzo osjetili glavobolju obišli smo radove u unutrašnjosti tunela.U razgovoru za Klix.ba Mirza Bišćević, predstavnik nadzornog tima u tunelu Vranduk II je kazao kako za sada sve ide po planu, ali da problem predstavlja nakupljanje vode i svakodnevna prašina u tunelu koja otežava rad mašina koje rade uz pomoć usisavanja zraka.“Bilo je problema, ali smo se u toku same izgradnje nosili s tim i pokušavali rješavati to što brže. Do sada je urađeno, u finansijskom dijelu, 60 posto posla, od mostova do glavnog i servisnog tunela. Najveći problem je bila voda i silne pukotine koje su se pokazivale na ulazu i izlazu u tunel i to je bilo najzahtjevnije urediti”, kazao je Bišćević.
Tunel će na ulazu i izlazu imati sekundarnu oblogu s obzirom da je upravo na tom dijelu bilo najviše problema dok će srednji dio tunela imati sekundarnu oblogu od drugog materijala, a rađen je prskanom hidroizolacijom. Na ulazu i izlazu je rađena PVC hidroizolacija koja će trajno riješiti problem probijanja vode u tunelu, a bočne drenaže su urađene duž cijelog tunela.
“Ovakvim radovima tunela je skraćena njegova obnova. Da smo betonirali cijeli tunel imali bi dosta više problema u odvijanju saobraćaja i njegova obnova bi mnogo duže trajala”, kaže Bišćević.Sigurnost u tunelu jedna je od najbitnijih stavki na koju se gledalo prilikom izrade projekta rekonstrukcije. Upravo zbog toga uporedo uz tunel Vranduk II se probija i servisni tunel. “U glavnom tunelu, na desnoj strani, imamo hidrant koji ima vezu u evakuacionom tunelu jer mora imati cirkularni sistem. U slučaju nesreća, incidenata i slično, kada bi došlo do blokade ulaza ili izlaza u tunel imat ćemo tri poprječne veze s evakucionim tunelom kroz koji može proći vatrogasno vozilo do određene lokacije. A u slučaju curenja maziva, ulja i goriva, uz desnu traku je i ošupljeni ivičnjak koji separira te tekućine od obične vode, kako ne bi došlo do ekoloških incidenata”, dodaje naš sagovornik dok pokazuje na separacione posude u blizini evakucionog tunela.Bišćević kaže kako radnika u tunelu ima dovoljno za obim poslova koji se radi i kako je definisano projektom, ali da za neke projekte treba vrijeme i uslovi koji su u tunelu Vranduk II teško podnošljivi.
“Mi smo mislili da će promet koji bude prolazio praviti taj protok zraka. Međutim, jednostavno to nije tako. Dešava se da zrak u jednom trenutku stoji, nosili smo cisterne, ali je prašina koncentrisana u srednjem dijelu tunela. Čak nam i mašine prestanu raditi jer ih većina koristi zrak za rad, posebno kada govorimo o prskanoj izolaciji. Na ulaznim dijelovima kada smo radili temelje i betoniranje imali smo problem prostora, a kasnije da smo brinuli za sigurnost radnika koji su bili u jami u jednoj traci dok se kamioni kreću drugom trakom i bilo je veoma teško tako raditi”, zaključio je Bišćević.Svi se nadaju da će radovi biti uspješno završeni iako su problemi, koji se nisu mogli predvidjeti, veoma česti. Povremeni prekidi u odvijanju saobraćaja kroz tunel Vranduk II u trajanju od 15 do 30 minuta uglavnom su uzrokovani dopremanjem materijala u tunel kako bi se radilo na njegovoj izgradnji. 

Izvođači radova su zamolili sve vozače za strpljenje i povećan oprez prolaskom kroz tunel zbog svih faktora koji bi mogli izazvati nesreću s tragičnim ishodom.